Elképzelhető, hogy újra megemelkedik az autólopások száma hazánkban?

Kössön casco biztosítást szakértő segítséggel!A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legújabb tájékoztatásából kiderül, hogy egyes biztosítók erőteljesen érzékelik a feltörések és autólopások számának emelkedését. Fontos erről is szót ejteni, hiszen egy személygépjármű megrongálása vagy „elvesztése” nem csak jelentős anyagi kár, de sok családnak a mindennapi közlekedésében is hatalmas gondot jelenthet. Bár egyre több autótulajdonos rendelkezik CASCO biztosítással, az azonban nem minden esetben jelenti a lopáskár fedezetét is, így érdemes figyelni a részletekre, ha CASCO biztosítást kötünk.

A teljes körű casco biztosítások a saját hibás balesetekből eredő károkat, elemi károkat, lopáskárt, és ismeretlen által okozott rongálásból származó károkat fedezik. De léteznek úgynevezett rész-casco-k is. Az utóbbiak a felsorolt károk közül nem mindegyikre, csak egyesekre nyújtanak fedezetet (pl. lopás-, vagy törés-casco). Járjunk utána körültekintően, és kössük meg úgy a biztosítást, hogy az valóban biztonságot is adjon, ha megtörténne a legrosszabb!

A gépjármű-biztosítást kínáló hazai biztosítók közül 8 társaság számolt be tapasztalatairól az elmúlt év lopáskáraira vonatkozóan. Valamennyi biztosítónál jelentősen csökkent a lopások aránya az elmúlt 10-15 évben, és a biztosítók többsége 2022-ben sem érzékelt felfutást e téren. Ugyanakkor több társaság is jelezte, hogy náluk az elmúlt évben némiképp emelkedett a lopáskárok darabszáma. Van olyan biztosító, ahol 2022-ben 117 százalékkal nőtt az autólopások száma, másutt a feltörések, rongálások száma emelkedett majdnem duplájára 2021-hez képest. 

Az egyik nagy biztosító kiemelte, hogy megjelentek a nagyobb értékű, nehezebben hozzáférhető alkatrészek lopásával kapcsolatos esetek is. Ide tartoznak a hibrid vagy elektromos autók akkumulátorai, illetve a katalizátorok lopása (kipufogó rendszerrel együtt).

Fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb társaság nem nyújt szolgáltatást, ha bizonyítható, hogy a kárt az ügyfél, hozzátartozója vagy alkalmazottja súlyos gondatlansága okozta, vagy előzte meg. Kézenfekvő példa, ha a jármű ajtajai nem voltak zárva, amikor a bűncselekmény megtörtént, vagy ha felügyelet nélkül hagyott kulccsal tulajdonítják el az autót. Általánosságban elmondható, hogy a biztosítási szerződések szerződési feltételei (ÁSZF) ezeket az eseteket jól körülhatárolják, így azokkal érdemes tisztában lenni.

Ön rendelkezik CASCO biztosítással? Ha igen, biztosan benne van a fedezett kockázatok között a lopáskár is? Hívjon minket, és kollégáink segítségével ezt is egyeztetni tudjuk, és szükség esetén módosíthatjuk a biztosítást is.

 

Ne bízza a véletlenre, kössön CASCO biztosítást!

Az Eurorisk jelenleg több mint 50.000 gépjármű CASCO biztosítását kezeli, legyen Ön is az ügyfelünk: https://www.eurorisk.hu/biztositasok/casco-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft