FÜGE - Fogyasztói Edukációs Program az FBAMSZ és az MNB támogatásával
Tudj meg mindent a biztosításokról!

Füge összegyűjtötte számodra a lényeges tudnivalókat. Szánj tíz percet a biztonságodra, és válj tudatos vásárlóvá!

A pirossal kiemelt linkekre kattintva rövid videókban tájékozódhatsz biztosítási kérdésekben:
 
1. Megtörtént a baj, mit tegyek?
Nincsen bosszantóbb, mintha létező biztosításunk mégsem fizet. Milyen kötelezettségeink vannak a kár bekövetkeztekor? Kármentés, értesítések, tájékoztatás – ezek nélkül a biztosító nem, vagy nem teljes mértékben fog helytállni a szerződés alapján. A videóban 1 percben összefoglaltuk és le is írtuk, mit kell mindenképpen megtenni, ha kárunk keletkezik.

2. Ne csak a díjat hasonlítsuk össze!
Önmagában nem jelent túl sokat, ha egy éves biztosítási díj olcsóbb a másiknál. Lehet, hogy az olcsóbb nem, vagy nem teljes mértékben téríti kárunkat, vagy csak magasabb önrész mellett. Nézzünk mélyebbre, és hasonlítsuk össze érdemben a biztosításokat!

3. Köthetünk-e egy dologra több biztosítást?
Akár köthetünk, de csak abban az esetben, ha a biztosítási szerződésünkben konkrét kárkifizetési összeg szerepel (például egészség, utas, vagy életbiztosítás esetén). Az úgynevezett kárbiztosítások esetén (casco, lakásbiztosítás) ugyanakkor más a helyzet.

4. Tényleg kell CASCO az autónkra?
Mi a CASCO biztosítás haszna? Milyen károkra fizet, miben különbözik a kötelező felelősségbiztosítástól? Melyek azok az esetek, amikor nem fizet még a CASCO sem – gondoljunk csak a szándékos károkozásra, vagy az ittas vezetés mellett okozott károkra.

5. Hogyan rendezhetem gyorsan és könnyen vitámat egy biztosítóval?
Minden problémára van megoldás – biztosítókkal kapcsolatban biztosan! Az állam és az EU különböző testületeket, szervezeteket működtet (békéltetés, hatóságok), melyek segítenek akkor is, ha a biztosítóval nem értettünk egyet.

6. Ügynök kontra alkusz.
Az rendben van, hogy biztosítást akarok kötni, de ki segít nekem? Nyilván nem mindegy, hogy a biztosító, vagy én bízom meg a közvetítőt, de hogyan tudom meg, ki áll velem szemben?

7. Mire figyeljek egy biztosítási szerződésben?
Szerződések, apró betűk: nem is értjük jól, hosszúak, nem is szeretünk rá időt pazarolni. Most mutatunk pár pontot, amit mindenképpen el kell olvasni, hogy ne nyúljunk félre.

8. Kössek-e biztosítást a nyaralómra?
Ha nincsen benne értékes ingóság, akkor is keletkezhet nagyobb károm: elfagy a vízóra, természeti csapás sújtja. Figyelni kell ugyanakkor, mert egy nyaralóra jellemzően mások a feltételek, szabályok és díjak, mint egy állandóan lakott házra.

9. Hitellel terhelt ingatlan esetén is válthatok lakásbiztosítást?
A válasz egyértelműen igen, ám van pár nagyon fontos részlet, amire figyelnünk kell. Vagyis váltsunk nyugodtan, de figyeljünk arra, hogy ez a bank nélkül nem fog menni.


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.07.16
PoweredBy: SK Trend Kft